Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alap dolgok

Ezt a menüpontot kezdőknek ajánlom. Itt azokat írom le, amiket feltétlenül tudni kell a peonzázáshoz.

Felcsévelés

Amikor a kezünkbe vesszük a peonzát, először fel kell tekerni, vagyis fel kell csévelni a hozzá tartozó zsinórt. Ezt a peonza alsó részéhez, a pörgetőhöz kell felcsévelni. Először figyelmesen, óvatosan kell feltekerni, mert ha véletlenül egymásra tekered a zsinórt, akkor már nem tudod olyan szépen kidobni, mint ahogy kellene. Először figyelmesen óvatosan cséveld fel a zsinórt. Ne aggódj, ha folyamatosan gyakorolod, bele fogsz jönni, és akkor már ez gyorsabban fog menni.

Kidobás

Minden peonza trükk alapja a kidobás. Enélkül nem lehetne trükköket végrehajtani. Miután felcsévelted a peonzára a zsinórt, a csillag alakú lapot (gyakran csillag alakú) a mutató és a középső ujjad közé rakod. Ezt is először óvatosan kell, nehogy lebomoljon a zsinór a peonzáról. Ha ez megvan, kétféle kidobás közül választhatsz: A sima kidobás (földre érkezik a kidobás) vagy a mugi-kidobás (lemegy a földre a peonza, majd visszarántod a tenyeredbe) közül. Sokan nem tudják, de a gyakrabban használt kidobásnak mugi-kidobás a neve. A sima kidobást erőteljesen, egyenesen kell kidobni (mintha a levegőbe dobnád), a mugi-kidobást szintén úgy, csak itt a kidobás végén hirtelen visszarántod. A visszarántást is erőteljesen kell.

Tenyerezés

A tenyerezés a kidobás után következik. Ahogy végrehajtottad a mugi-kidobást, visszarántottad, majd a tenyeredbe ment. Ezt hívják tenyerezésnek. Ekkor a tenyeredbe pörög a peonza. Ez kicsit pizsergős érzés. Ezt viszont nem szabad sokáig húzni-halasztani, mert vagy megáll a peonza, vagy leesik a földre. A tenyerezés után rögtön kell valami trükköt csinálni. Ha még nem tudsz egy trükköt se, akkor csak megfogod a pörgő a peonzát, ami a tenyeredbe volt, és az egész menetet előröl kezded (a felcséveléstől egészen a tenyerezésig).

Tudnivalók

Amikor kidobásból visszarántod a tenyeredbe (tenyerezed), akkor a peonza nem fog egyenesen pörögni, hanem össze-vissza fog menni a tenyereden. Ha van valaki a közelben, meg tudod oldani oda- és visszaadással (átadod a peonzát más kezébe, majd ő visszaadja a te tenyeredbe - ez több emberrrel is játszható). A zsínórhoz tartozó műanyag kört, ha ráteszed a peonza kiemelkedő tetejére, akkor az nem biztos, hogy erősen ott is marad. Lehet, hogy felcsévelés vagy kidobás közben leesik, de akkor a zsínór is leesik. Szóval erre jól oda kell figyelni. Ha a mugi-kidobást hajtod végre, akkor amikor forog a peonza a földön, kétszer-háromszor körbetekered a zsínórral, és felrántod. Felcsévelés után, mikor a kidobáshoz készülődsz, ne feledd, hogy nem szabad a zsínórt, illetve a csillagot elengedned, különben kidobásnál kiesik a zsínór a kezedből! Kidobást úgy kell végrehajtani, hogy először "V" alakba helyezed a kezed, majd hátrahúzod, de nem teljesen. Ezután úgy dobod el a peonzát, mintha csak a levegőbe dobnád! Ezt fontos megjegyezned!